Red & White (Merah Putih) - Movie Reviews - Rotten Tomatoes

Red & White (Merah Putih) Reviews

Page 1 of 1
½ October 3, 2011
of course it's 3 and a half of the Indonesian movie scale. at the beginning i can enjoy this actually. but then the plot is so slow. technically, it's quiet good. the night scene especially. but not with the action. it's still so lame. no suspension whatsoever.
½ August 18, 2011
This movie is good... as a superhero movie. Seriously, this movie has superhero complex and cliche problem. Every Indonesian is right and all dutch is wrong. They should make Justice League, not war movies.
But, since this movie has my favorite scene, so I give it bonus 0.5
Super Reviewer
June 4, 2011
a interesting background to story, but it comes off dull at times, with uninspired action and acting
September 28, 2010
Film tentang perjuangan bangsa ini melawan agresi militer Belanda, disajikan dengan apik.
Trilogi toh ternyata, sayangnya vcd yg gw sewa tidak bejalan mulus :(
July 31, 2010
kalo dr actionnya boleh lah,tp dr segi cerita ama aktingnya biasa2 aja.dan yg paling penting dr sebuah film perjuangan bisa menumbuhkan rasa nasionalisme bagi penontonnya dan hal itu sama sekali yg gak ane rasakan waktu setelah kelar nonton nih pelem..
½ July 22, 2010
hope the sequel will be better =)
½ February 13, 2010
hmm... okay. lemme begin. i've read several *bad* reviews about this movie, about how undetailed the research was (e.g. for the clothings during that time of year, the timing of the actors, the silly stiff dialogues, the sightings of film crew within a scene, the bad flow of the story, etc.) and i think those aren't judgmental. technical errors are here and there, but this movie successfully brought my mind back to the life during war, the love stories, the struggles, etc. If we compare it to Baler (a Pinoy movie - with similar background of war time), oh heck yea... Merah Putih sucks.
I was wondering if during the war, people do talk like that.... like translated scripts, weird, and waaay too formal. Lines of good (and CUTE) actors dont even HELP!!! Tsk! Where did you go wrong?
I was wondering (again), why the heck were the trucks blew up when the jeep drove off the road? Did anyone put grenades on those trucks?? Or did you just want to make one heck of an explosion to entertain the viewers? Well I am certainly NOT entertained! The movie started strong, loved the camera angles etc when it started, so I thought that the articles I read were bunch of bullcrap. Well.... I was wrong and they were right.
I heard that they are going to make this movie as a trilogy. SO PLEASE PLEASE PRETTY PLEASE WITH CHERRY ON TOP..... reWRITE the script and make it MORE relaxed. 'Its war time and u said relax?' well... the message just dont get to my brain, with scripts like this one. This is Indonesian Box Office material for God's sake! Hahahaha... Dialogues in Merantau is even better.
In conclusion, i love the concept. Put more SPICES in it... watch Baler and LEARN, do more research like the crew who made Ca Bau Kan (fashion-wise, and dialogue-wise) -- that movie is also about our colonial era. I would love to watch the other 2 sequels just to see if there's any difference, and I would be more than happy to see Donny there again.. Hahahaha... it's all about Donny tonight!
January 5, 2010
A cleancut-schoolbook, logic-defying, war movie.
A naive and almost childish portrait of what is called 'patriotism.'
Nice effort. But our heroes deserve much more than this. MERDEKA!
November 25, 2009
Perjuangan bangsa Indonesia tercermin dari film ini...
Bagi yang masih punya rasa nasionalisme...
silakan ngantri tiket buat nonton film ini... ^^
October 24, 2009
castingnya jelek, sutradaranya kurang referensi film perang, nilai overall generous 1......keep up!! wake up!! Make a hero, make a role model, so the kids will say, "when i grow up, i want to be that guy" thanks
½ September 2, 2009
film yang bagus ini....
½ August 25, 2009
It's not perfect, but finally we got our own epic movie!!the dialogue in the script and the characters are great....i totally like the character of tomas and dayan..the interaction of melati and amir.. darius is a bit stiff in his role but acceptable...a good introductory first movie...now that we get to know the character well, i hope next movies will be more action packed!!! I think this is the first indonesian action epic war movie which doesn''t forget that characterization and a good dialogue is essential in action movie (my prayers had been answered)....the flaw would be the action scene (i know, budget..budget...budget) and the one-dimensional picturization of the dutch...but it was a breaktrough and i loove it.
½ August 24, 2009
Gokil,,l kya nton saving pvt. ryan!!
August 24, 2009
Buat saya, hanya satu kata yang bisa menggambarkan film ini: GAGAL!!!

Saya merasa film ini gagal menampilkan suasana perang yang mencekam. Ketika ada dialog yang mengatakan: "Belanda sudah mengepung", saya justru melihat sepinya suasana hutan yang hanya menampilkan beberapa orang Belanda dengan tembakan yang sekali-sekali muncul (perang apaan tuh??) Sangat tidak kolosal, tidak layak disebut sebagai film perang

Saya merasa film ini tidak mampu mengangkat suasana patriotisme. Yang ada justru dialog-dialog dagelan yang beberapa kali memang berhasil menghibur saya

Saya merasa para aktor dan aktris yang terlibat tidak berhasil mengangkat kekuatan film ini. Lukman Sardi, Darius Sinathrya, apalagi Rahayu Saraswati...semuanya bermain sangat datar...tar..tar...tar

Saya tidak mengerti apa saja yang dilakukan oleh orang-orang yang terlibat dalam pembuatan film ini yang katanya memakan waktu sampai 2 tahun.

Saya tidak mengerti mengapa orang-orang sekaliber dunia seperti:
- ahli persenjataan John Bowring yang ikut serta di film Crocodile Dundee II, The Matrix, The Thin Red Line, Australia dan X-Men Origins:Wolverine

- Adam Howarth yang pernah menjadi coordinator special effect untuk film Saving Private Ryan, Blackhawk Down.

- Ada juga kordinator pemeran pengganti Rocky McDonald, yang sukses di film Mission Impossible II dan The Quiet American

Konon mereka terlibat dalam pembuatan film Merah Putih...tapi film ini jauh sekali dari The Matrix, X-Men, Saving Private Ryan, Blackhawk Down, dan Mission Impossible


Sayang sekali...mungkin memang belum saatnya Indonesia membuat film perang...walau cukup banyak perang di negeri ini...
Page 1 of 1