lunrob3's Profile - Rotten Tomatoes

Want-to-See Movies

Want-to-See TV

This user has no Want to See TV selections yet.

Rating History

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
9 years ago via Movies on Facebook

Den här filmen har ett stort, genomgående identitetsproblem: Vill den vara en barnfilm eller inte alls? För det faktum att större delen av speltiden ägnas åt stridsscener där (vi kan förmoda att) en massa människor och mytologiska varelser går åt, så är den fruktansvärt familjefilmsaktig.
Bara det att det är en krigsfilm med bara barn som huvudsakliga hjältekaraktärer säger väl en del. I en ungdomsbok kanske det fungerar (jag har inte läst boken), men på film fungerar det inte vidare väl. Dessutom lyckas jag inte se en enda, fast jag verkligen anstränger mig, gnutta blod, fastän huvud flyger av och svärdsklingor sticks genom kroppar. Då föredrar jag hellre det stilistiska blodsprutet i 300.

Prins Caspian lär visst ha varit den innehållsmässigt tunnaste historien av böckerna som C.S. Lewis skrev om Narnia, därför har filmmakarna tagist sig en hel del artistiska friheter för att fylla ut handlingen. ?ndå känner jag varken för Narnia, dess folk, eller våra hjältar. Varför är Caspian mer rättfärdig kung över Narnia än sin farbror?
Ibland är filmen övertydlig och skriver den stackars publiken på näsan, ibland förstår jag inte hur saker och ting rent logiskt hänger ihop i handlingen. Har Peter ett telepatiskt förhållande med Aslan? Kan 1500-tals människor helt enkelt finna sig tillrätta i vår världs 1940-tal och var tar de i så fall vägen? Tog CGI-budgeten slut när de skulle spela in de ack så centrala resorna mellan världarna? Innebär en resa tillbaka till vår värld att man förlorar all visdom och alla färdigheter man inhämtat under ett helt liv i Narnia i samma veva som man rent fysiskt åter blir ett barn, och innefattar detta i sådana fall även minnet?

Lewis skrev sina böcker efter att Tolkien hade gett ut sin Ringarnas herre. Om Lewis förmodas ha snott en rad element ur Tolikens värld för att oförsiktigt använda dem i sin egen (där Tolkien sparsamt använde mytologiska väsen från enbart den nordiska mytologin, så kastade Lewis in alla han kunde komma på, utan något logiskt sammanhang), så har samma sak nu gjorts med de respektive filmatiserignarna. Jag tycker mig känna igen en hel del från Peter Jacksons filmer i just denna om Narnia, men det känns som en andra klassens kopia av den förstnämnda. Vi får här t.ex. se stridande träd, en levande fors, en vit "häxa", dvärgar, onda ståthållare, en nattstridsscen i en borg, en dagstridsscen på ett fält framför en annan borg, en motståndsrörelse som försvarar en gammal grotta/fästning och duktiga pilskyttar.

Där Tolkiens karaktärer mognade mer och mer genom hela bokserien, verkar samtliga personer i denna film vara mycket endimensionellt skrivna och det är ingen karaktärsutveckling what so ever.

Den här filmen har en helt ok intrig, men identitetskrisen mellan att vara en barnfilm och inte och en rad andra problem sänker betyget avsevärt. Jag hade önskat mig mer realistiska stridsscener och en högre åldersgräns.

Donnie Darko
Donnie Darko (2001)
9 years ago via Movies on Facebook
½

det mesta är bra, men med ett knäppt slut. lämnar många frågor obesvarade utan att det på nåt vis skulle vara önskvärt.